begroting 2019

2.1 Sociaal domein

Zorg en welzijn

2.1.1 Zorg en welzijn

Actuele beleidsontwikkelingen

Bij veranderingen in de samenleving gaat het met name om de toenemende druk op de informele zorg (mantelzorgers en vrijwilligers, sociale samenhang in wijken) en het aantal inwoners dat zich eenzaam voelt.

Er zijn inwoners die naar een verpleeghuis mogen, maar dit niet willen en zo lang mogelijk thuis blijven wonen en inwoners die niet meer thuis kunnen of willen wonen, maar nog niet in aanmerking komen voor een verpleeghuisindicatie. Deze  twee ontwikkelingen kunnen beiden leiden tot onhoudbare zorgsituaties in de wijk en meer crisisopnames.

Daarnaast maakt ambulantisering van de Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) dat meer inwoners, die verward gedrag kunnen vertonen, in de wijken komen wonen.

De ontwikkeling dat mensen langer thuis blijven wonen en mensen met (ernstige) GGZ-problematiek in de wijken komen wonen, kunnen leiden tot extra druk op de capaciteit van preventieve zorg, ondersteuning door het welzijnswerk en een groter beroep op WMO-maatwerkvoorzieningen

Door o.a. de krapte op de woningmarkt kan de gemeente  steeds meer te maken krijgen met gezinnen en individuelen die dakloos worden.

Tot slot blijken inwoners in alle leeftijdsklassen steeds meer zelf verantwoordelijkheid te willen dragen voor en te sturen op hun gezondheid. Dit biedt kansen wat betreft preventie van gezondheidsrisico’s

Amstelveen geeft in 2019 verdere invulling aan het vastgestelde VN-verdrag over toegankelijkheid. Het Verdrag heeft als doel de drempels voor mensen met een beperking zoveel mogelijk weg te nemen, zodat we komen tot een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen. 

In het regeerakkoord is een wijziging van de berekening van de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen opgenomen. Het voornemen is om vanaf 1 januari 2019 de inkomensafhankelijke eigen bijdrage te vervangen door een vast tarief van € 17,50 per periode. De verwachting is dat door de introductie van dit vaste tarief er 10% meer aanvragen worden ingediend (met name voor Hulp bij Huishouden) met een stijging van kosten tot gevolg. Daarnaast dalen onze inkomsten uit de eigen bijdrage voor deze voorzieningen, naar verwachting met € 1.000.000.

Per 1 april 2018 is een nieuwe cao voor huishoudelijke hulpen van kracht. De hulp is ingeschaald in een hogere loonschaal. Mogelijk kunnen hierdoor de huidige contracten niet meer door de zorgaanbieders naar behoren uitgevoerd worden. Als dat het geval is moeten de contracten aangepast worden. Dit is onder andere afhankelijk van de gesprekken die met de zorgaanbieders worden gevoerd.

Nr.

Omschrijving

College-/raads-

Toelichting

besluit/uitvoering

1

Voorbereiding nieuwe Wmo-nota (2019-2022).

Raad

1e helft