2.1.4 Samenkracht en burgerparticipatie
Actuele beleidsontwikkelingen
In Amstelveen werken we met verschillende vormen van participatie: middels de wijkplatforms, middels de structurele participatiegroepen en middels inspraakprocedures etc. bij projecten.
De traditionele vormen van participatie zijn waardevol, maar niet aanspreekbaar voor een brede groep in de stad. Mensen willen niet altijd veel tijd investeren en willen participeren waarin dit hen uitkomt. Daarom zijn digitale vormen van participatie in opkomst. Ook heeft digitalisering gezorgd dat mensen elkaar in de buurt of rondom een onderwerp, makkelijker kunnen vinden en mobiliseren. Dit schept kans om mensen zelf meer de regie in de buurt te laten nemen en zelf meer te ondernemen.
In 2017 hebben we onderzocht op welke manier mensen met de gemeente willen participeren. Daarbij bleek behoefte aan nieuwe vormen (digitale participatie) en daarnaast ook behoefte aan een persoonlijke benadering. Deze uitkomsten zijn neergelegd in de brochure Mensen maken Amstelveen. Ook intern zijn we inmiddels aan de slag om participatie meer in te bedden in het werk van ambtenaren voor wie dit opportuun is.
Verleden jaar is er in Amstelveen geld beschikbaar gesteld (via Mensen maken Amstelveen) om te kijken hoe we een bredere groep mensen bij participatie kunnen betrekken. Het idee van voormalig burgemeester van ‘Veld is inmiddels bijgesteld en we richten ons nu vooral op verbreding van de participatie. Zo spreken we niet alleen met de zogenaamde loud minority, maar ook met de silent majority. Het is immers belangrijk om het brede geluid van de samenleving te horen. Uit gesprekken blijkt dat er behoefte is aan digitale vormen van participatie, waarbij mensen in hun eigen tijd, wanneer zij dit wensen, meestal voor hun eigen buurt kunnen participeren. Dit jaar willen we de lijn van nieuwe vormen van participatie (vooral ook digitaal) doorvoeren naar zowel Amstelveen als Aalsmeer mits de capaciteit dit toelaat.
We zien 2017 als een jaar waarin we informatie hebben opgehaald, 2018 als een jaar waarin we gaan leren (pilot loting, pilot digitale tool) en 2019 als het jaar waarin we nieuw beleid gaan neerleggen. In dit beleid wordt dan extra ingezoomd op participeren in de vorm van meedoen en de rol van de BIGs en Wijkplatforms.