begroting 2019

2.6 Bestuur, bevolking en veiligheid

Veiligheid, handhaving en crisisbeheersing

2.6.1 Veiligheid, handhaving en crisisbeheersing

Actuele beleidsontwikkelingen

Integraal veiligheidsplan 2019-2022 en Actieplan integrale veiligheid 2019
In een nieuw Integraal veiligheidsplan voor de nieuwe collegeperiode die in april 2019 gereed zal zijn voor besluitvorming, zullen de speerpunten van het beleid worden geformuleerd. In een tweejaarlijks plan worden deze speerpunten omgezet naar concrete acties, telkens met inachtneming van actuele ontwikkelingen.
In het Integraal veiligheidsplan zijn dan ook de regionale speerpunten binnen het veiligheidsdomein opgenomen, met inachtneming van de regionale politiecapaciteit en de lokale invulling op wijkniveau.
Hoofdlijn van het beleid blijft de versterking van de integrale aanpak met alle veiligheidspartners, maar met een focus op ondermijning. Dat wil zeggen diverse, vaak niet direct zichtbare criminaliteitsvormen die als overeenkomst hebben dat de grens tussen onderwereld en bovenwereld vervagen. Toepassing van de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) maakt daar onderdeel van uit. Eén van die specifieke speerpunten blijft de bestrijding van woninginbraken.
Op lokaal niveau zal daarnaast het beleid gericht zijn op een versterking van de gemeentelijke handhaving, in samenwerking en met een betere aansluiting op de politie, waar mogelijk op basis van predictive policing. Door informatiegestuurd en gebiedsgericht werken kunnen mensen en middelen daar (locatie en tijd) worden ingezet waar dat het meest nodig is ten behoeve van de verhoging van de veiligheid en verbetering van de leefbaarheid. Handhavingsprogramma’s zullen daarop aangepast worden en zo nodig ook de Algemene plaatselijke verordening.
Blijvende aandacht is er voor radicalisering en jeugdoverlast. Voor de regionale regisseur radicalisering is bij de perspectiefnota extra budget vrijgemaakt. Terrorisme blijft een aanwezig risico. De toenemende zorg met betrekking tot verwarde personen, ook in het sociaal domein, krijgt de nodige aandacht mede in relatie tot de ontwikkeling en implementatie van nieuwe hogere wetgeving met ingang van 1 januari 2020, met nieuwe en veranderende burgemeesters- en collegebevoegdheden.
De lobby rondom het afschaffen dan wel beperken van het afsteken van vuurwerk zal nauwgezet gevolgd worden, met inachtneming van de lokale (on)mogelijkheden tot het stellen van regels.

Crisisbeheersing
In het kader van Crisisbeheersing zal verder uitvoering worden gegeven aan het beleidsplan van De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en de landelijke ontwikkeling van de inrichting van de meldkamers wordt op de voet gevolgd via de regio.

Nr.

Omschrijving

College-/raads-

Toelichting

besluit/uitvoering

1

Vaststellen en uitvoeren van integraal veiligheidsplan 2019-2022

Raad

2e kwartaal

2

Opstellen en vaststellen actieplan veiligheid.

College

2e kwartaal

4

Uitvoeringsprogramma VTH 2019-2020.

College

1e helft

5

Jaarrapportage VTH 2018 vaststellen.

College

1e helft

6

Vaststellen integrale wijziging Algemene plaatselijke verordening

Raad

2e helft

7

Financiële jaarstukken VrAA 2018.

Raad

2e kwartaal

8

Schijnwerper in de wijk: resultaten Kostverloren-Bankras.

College

1e helft